Jan-Paul Buijs

Het collectief van Jan-Paul Circus Treurdier heeft onlangs het tweede seizoen van Treurteevee gemaakt dat in het najaar van 2019 is uitgezonden. De serie Swanenburg met Jan-Paul in één van de hoofdrollen wordt vanaf 30 juli uitgezonden bij KRO-NCRV en Jan-Paul is deze zomer te zien op De Parade, waar hij samen met Theo Nijland en Bart Rijnink het trio De Joke’s vormt.

Jan-Paul Buijs (De Bilt, 1984) is acteur, zanger, theatermaker en schrijver. Hij studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.  

Circus Treurdier
Jan-Paul is één van de oprichters, schrijvers en acteurs van Circus Treurdier, een makerscollectief dat sinds 2008 zelfgeschreven muziektheater, film en televisie maakt. Het collectief werd in 2017 genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst en de televisieserie TreurTeeVee werd in 2017 genomineerd voor de Zilveren Krulstaart, categorie beste scenario televisieserie en in 2019 voor de Kees Holierhoek Scenarioprijs.

Onder de noemer Het Eeuwige Nachtcafé maakte de groep een reeks voorstellingen in nachtclubsetting, waaronder de kerstproductie Kerst met Kaak, waarin Jan-Paul zijn onuitstaanbare personage Frederik Kaak ten tonele bracht. In 2017 toerde Circus Treurdier met de succesvolle voorstelling Night of the Problems. Voor NTR Kort! bracht Circus Treurdier een korte film uit getiteld De Begrafenis van de Verlegen Mens, waarvoor Jan-Paul samen met Ellen Parren het scenario schreef. In 2014 werd begonnen met de ontwikkeling van de VPRO-serie TeurTeeVee, waarvan het eerste seizoen in 2017 en het tweede in 2019 op televisie kwam. Jan-Paul schreef samen met Ellen Parren en Peter van Rooijen de scenario’s en speelt verschillende personages in deze serie. Begin 2020 was het collectief ook weer in levenden lijve te zien met hun nieuwe productie Het Verhaal van Erica Speen (een remake).

Theater
Tijdens zijn studie liep Jan-Paul stage bij Toneelgroep de Appel, het Nationale Toneel en het Zuidelijk Toneel. Na zijn afstuderen speelde hij mee in verschillende stukken van voornoemde theatergezelschappen, evenals in voorstellingen van Toneelschuur Producties, Theater het Amsterdamse Bos, Orkater, Zeelandia en Toneelgroep Maastricht.

Jan-Paul werkte met regisseurs als Gerardjan Rijnders, Paul Knieriem, Lidwien Roothaan, Franz Marijnen, Michiel de Regt, Frances Sanders en Thibaud Delpeut.

De afgelopen jaren was Jan-Paul te zien in verschillende Toneelschuur Producties waaronder Am Ziel (regie Paul Knieriem), Wachten op de Barbaren (regie Michiel de Regt) en De Huisbewaarder (regie Paul Knieriem).

Daarnaast speelde Jan-Paul in Phaedra (regie Thibaud Delpeut) bij de Utrechtse Spelen en bij Orkater in Distel (regie Michiel de Regt). In 2017 was hij te zien op het Zeeland Nazomerfestival in de door Marlies Heuer gemaakte productie Uit de Tijd Vallen.

Afgelopen seizoen (18/19) speelde Jan-Paul in de producties Kras (Toneelschuur, regie Paul Knieriem) en Noem het maar Liefde, in de regie van Michel Sluysmans bij Toneelgroep Maastricht.

Film en Televisie
Jan-Paul begon zijn film- en televisiecarrière met gastrollen in de televisieseries Kinderen geen bezwaar (2007) en De Co-Assistent (2009), en speelde in de speelfilm Het wapen van Geldrop (2008, regie Thijs Römer). In 2012 was hij te zien bij Humor TV in de fantasy-comedy-serie In den Gulden Draeck en in 2014 werd het eerste seizoen van TreurTeeVee (regie Joost van Hezik) gemaakt als webserie op vpro.nl en sinds 2017 uitgezonden.

In de mede door hemzelf geschreven korte film De Begrafenis van de Verlegen Mens (2017) speelt Jan-Paul een van de hoofdrollen. In datzelfde jaar was Jan-Paul te zien in de telefilm Billy (regiedebuut Theo Maassen) en in 2018 in een sleutelrol in de gelauwerde telefilm Hiernamaals (scenario en regie Willem Bosch).

In de zomer van 2019 ging de film Spider Man: Far From Home wereldwijd in première met Jan-Paul in een kleine grappige bijrol. Najaar 2019 komt de film Wat Is Dan Liefde (regie Aniëlle Webster) uit, met Jan-Paul in de rol van JayJay. 

Stem
Jan-Paul is naast acteur, ook zanger en is in die hoedanigheid onder andere te zien geweest in een voorstelling op de Parade genaamd Hauser Orkater Tribuut (2010) en in zijn rol van Judas in de Judas Passion (2010). Jan-Paul zong in 2019 mee in de concertreeks Op Maarten!, een hommage aan Maarten van Roozendaal.

Contact
Yfke Koolhaas  |  yfke@copperenco.com

[lees verder]