Tom van Kalmthout

Tom van Kalmthout is de gespierdere helft van het duo Rundfunk. In het najaar van 2019 gaat Rundfunk op tour met de tweede avondvullende theatervoorstelling getiteld Todesangstschrei en in het voorjaar van 2020 komt de film Jachterwachter uit, geschreven en gespeeld door het duo, geproduceerd door NL Film, regie Rob Lücker.

Rundfunk
Sinds 2011 vormt Tom samen met Yannick van de Velde het theatercollectief Rundfunk. Met hun debuutvoorstelling wonnen Tom en Yannick onder andere de ITs Hits Tour en stonden ze in de finale van Cameretten. Het duo maakte voorstellingen op de Parade, speelde bijna tweehonderd uitverkochte avonden hun debuut Wachstumsschmerzen in de Nederlandse theaters, sloot de tour af in Carré en sleepte met dit programma de Neerlands Hoop, de prijs voor beste aanstormend talent, in de wacht.

De pers over Rundfunk in het theater:

‘Ultiem amusement van absurdistisch Rundfunk.’ – AD *****
‘Barst bijna uit elkaar van de sterke vondsten’. – De Volkskrant ****
‘Een van de meest bezienswaardige theatergebeurtenissen’. – Theaterkrant ****
‘Cabaret van zeer hoog niveau.’ – Parool ****
‘Debuut van formaat.’ – De Telegraaf ****
‘Indrukwekkend debuut.’ – NRC ****

Tom en Yannick maakten eerder ook de veelbesproken, bejubelde en immens populaire televisieserie Rundfunk voor 3Lab en KRO-NCRV.

Het scenario voor de nieuwe bioscoopfilm Jachterwachter is (uiteraard) van eigen hand. De film over de worsteling van de Wachtopzichter (Yannick van de Velde), met een hoofd- én sleutelrol voor Ronnie Bosboom Jr (Tom van Kalmthout), is in de zomer van 2019 gedraaid en wordt geproduceerd door NL Film. Het resultaat komt naar verwachting in het voorjaar van 2020 uit.

Theater
Tom is in 2013 afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA), was in 2004 te zien in Wachten op Godot van het Nationaal Toneel (regie Jos Thie), in 2010 in Human Cargo van de Toneelmakerij (regie Liesbeth Coltof), in 2013 in Don Juan (regie Dana Nechustan), in 2014 in de Bellevue lunchvoorstelling Ik vertel het graag zo (regie Albert van Andel) en in 2016 in De Gelaarsde Poes (regie Pieter Kramer) van het Ro Theater.

Film en Televisie
Zijn speelfilmdebuut maakte Tom met een hoofdrol in de familiefilm Snuf de hond in oorlogstijd (2008, regie Steven de Jong) en speelde dezelfde rol in de voor televisie gemaakte opvolger Snuf de hond en de jacht op vliegende Volckert (2008, regie Steven de Jong). Tom was in 2014 een van de vaste presentatoren in het NTR School tv-programma De Buitendienst. Ook schreef en presenteerde Tom de online serie Beter ga je beginnen te gaan begrijpen de Grondwet en Beter ga je beginnen te gaan stemmen

Contact
Yfke Koolhaas | yfke@copperenco.com

[lees verder]