Keja Klaasje Kwestro

Keja (Leiden, 1988) studeert in 2010 af aan de toneelopleiding van Artez in Arnhem. Ze was afgelopen jaar te zien in The Beauty Queen of Leenane, in Kasimir & Karoline én in De Drie Zusters, alle drie bij Toneelschuur Producties (resp. Maren Bjørseth, Nina Spijkers, Eline Arbo).  

Theater
Tijdens de toneelschool speelde Keja onder andere in Midzomernachtsdroom van Toneelgroep Oostpool (2009, regie Marcus Azzini) en Underground van NTGent (2009, regie Johan Simons). Voor haar rol in de afstudeervoorstelling Blue Remembered Hills (regie Sarah Moeremans) ontving ze de Kemna-award voor meest veelbelovende actrice. Na haar afstuderen speelt Keja in verschillende voorstellingen van onder andere De Toneelmakerij, Frascati Producties, Het Nationale Theater & Toneelschuur Producties (vooral bij Paul Knieriem & Maren Bjørseth). Voor haar rol bij het laatstgenoemde gezelschap in de voorstelling De Troje Trilogie werd zij genomineerd voor een Colombina, beste vrouwelijke bijrol.

In 2016 werd Keja opnieuw genomineerd, dit keer voor een musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical, voor haar rol in de familievoorstelling De Gelaarsde Poes van het Ro Theater (regie Pieter Kramer).

Keja speelde in 2018 en 2019 in drie producties van Het Nationale Theater, namelijk in de herneming van de succesvoorstelling The Nation (regie Eric de Vroedt), in De Hereniging van de Twee Korea’s (2018, regie Eric de Vroedt) en in Ondine (2018, regie Jeroen de Man).

De pers over Keja in The Beauty Queen of Leenane:

Theaterkrant
‘Kwestro speelt weer vol overgave en heerlijk onbeschaamd (…). Als slachtoffer van haar eigen dromen geeft ze de voorstelling op de valreep een mooie zweem aan treurigheid mee.’ – Sander Janssens

De Volkskrant -★★★★☆
‘Blom en Kwestro, allebei even hilarisch, weten van hun personages deerniswekkende figuren te maken, met wie je ondanks alles meevoelt.’ – Herien Wensink

Trouw – ★★★★★
‘Dat het verlies van dat laatste sprankje zo pijnlijk in de ziel snijdt, komt zeker ook door het formidabele spel. (…) Keja Klaasje Kwestro is groots. Laverend tussen onbeschaamd, dromerig, bitter en machteloos geeft zij Maureens total loss een ontroerende treurnis mee.’ – Hanny Alkema

Film en Televisie
Keja had verschillende rollen in televisieseries, waaronder in Jeuk (2015, regie Job Gosschalk), Petticoat (2016, regie Pim van Hoeve en Thomas Altes) en A’dam – E.V.A. (2016, regie Norbert ter Hall).

Stem
Keja’s stem is te horen in commercials van DA.

Contact
Yfke Koolhaas  |  yfke@copperenco.com

[lees verder]