Keja Klaasje Kwestro

Keja (Leiden, 1988) studeert in 2010 af aan de toneelopleiding van Artez in Arnhem. Ze was de afgelopen jaren te zien in The Beauty Queen of Leenane en in De Drie Zusters, alle drie bij Toneelschuur Producties (resp. Maren Bjørseth,  Eline Arbo).  Tevens speelde zij in 2021/2022 bij Het Nationale Theater in Hebriana (regie Erik Whien).

Theater
Tijdens de toneelschool speelde Keja onder andere in Midzomernachtsdroom van Toneelgroep Oostpool (2009, regie Marcus Azzini) en Underground van NTGent (2009, regie Johan Simons). Voor haar rol in de afstudeervoorstelling Blue Remembered Hills (regie Sarah Moeremans) ontving ze de Kemna-award voor meest veelbelovende actrice. Na haar afstuderen speelt Keja in verschillende voorstellingen van onder andere De Toneelmakerij, Frascati Producties, Het Nationale Theater (Erik de Vroedt) en Toneelschuur Producties (bij Paul Knieriem , Maren Bjørseth, Loek de Bakker en Eline Arbo). Voor haar rol bij het laatstgenoemde gezelschap in de voorstelling De Troje Trilogie werd zij genomineerd voor een Colombina, voor de beste vrouwelijke bijrol.

In 2017 werd Keja tevens genomineerd voor een musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical, voor haar rol in de familievoorstelling De Gelaarsde Poes van het Ro Theater (regie Pieter Kramer).

Keja speelde in 2018, 2019 en 2021 in vier producties van Het Nationale Theater, namelijk in de herneming van de succesvoorstelling The Nation (regie Eric de Vroedt), in De Hereniging van de Twee Korea’s (2018, regie Eric de Vroedt), in Ondine (2018, regie Jeroen de Man), en in Hebriana (2020, regie Erik Whien).

In 2022 speelde zij in de kindervoorstelling De drie biggetjes en het Wolfspak van De Toneelmakerij (regie Timothy de Gilde) en de jeugdvoorstelling Belle en Het Beest van Het Balletorkest (regie Geert Lageveen). In de zomer van 2022 speelt Keja een grote rol in de locatievoorstelling Het verdriet van de Zuiderzee van Stichting Orkater en Schouwburg De Lawei (regie Geert Lageveen).

In 2023 zal ze te zien zijn in Mission Molière van Het Zuidelijk Toneel (Sarah Moeremans) en in de eerste regie van Vanja Rukavina bij De Schuur (Haarlem).

De pers over Keja in The Beauty Queen of Leenane:

Theaterkrant
‘Kwestro speelt weer vol overgave en heerlijk onbeschaamd (…). Als slachtoffer van haar eigen dromen geeft ze de voorstelling op de valreep een mooie zweem aan treurigheid mee.’ – Sander Janssens

De Volkskrant -★★★★☆
‘Blom en Kwestro, allebei even hilarisch, weten van hun personages deerniswekkende figuren te maken, met wie je ondanks alles meevoelt.’ – Herien Wensink

Trouw – ★★★★★
‘Dat het verlies van dat laatste sprankje zo pijnlijk in de ziel snijdt, komt zeker ook door het formidabele spel. (…) Keja Klaasje Kwestro is groots. Laverend tussen onbeschaamd, dromerig, bitter en machteloos geeft zij Maureens total loss een ontroerende treurnis mee.’ – Hanny Alkema

Film en Televisie
Keja had verschillende rollen in televisieseries, waaronder in Jeuk (2015, regie Job Gosschalk), Petticoat (2016, regie Pim van Hoeve en Thomas Altes), A’dam – E.V.A. (2016, regie Norbert ter Hall) en Klem (2020, regie Albert Jan van Rees). Eerder in 2014 speelde zij een vaste rol in de Net 5 serie De mannen van dokter Anne (regie Allerd Westenbrink, Zip Wertwijn), en in de KRO televisieserie Noord/Zuid (regie Paula van der Oest).

In 2021/2022 speelde zij in de jeugddramaserie AAP, uitgezonden door AVRO TROS.

Stem
Keja is de vaste stem in de commercials van DA, Bloomon en Horizon.

Ook spreekt zij veel luisterboeken en audiotours voor musea in.

Contact
Yfke Koolhaas  |  yfke@copperenco.com

[lees verder]