Thijs Maas

Thijs Maas
Bekend van o.a.:
Maas, Jong Orkater

Thijs Maas (1980) stond al in zijn middelbare schooltijd in Eindhoven veelvuldig op het podium. Met vier schoolgenoten als cabaretgroep Ka$$a Nova’s (de enige juiste spelling) of met Marc van Dijk – met wie hij tot op de dag van vandaag samenwerkt – als Maasdijk.

Op zijn zeventiende ging Thijs naar Amsterdam om film- en televisiewetenschap te studeren. Tijdens zijn eerste studiejaar werd hij echter aangenomen op de Kleinkunst Academie. In 2003 studeerde hij af na een stage met klasgenoten Daniël Arends, Martijn Hillenius en Steef Hupkes – alias de ‘Vier Gasten’ – en de afstudeervoorstelling Carmen in regie van Titus Tiel Groenestege.

Na zijn theateropleiding werkte Thijs mee aan diverse theater-, televisie- en filmprojecten als acteur, zanger, muzikant, schrijver en/of componist. Zo speelde en maakte hij kindervoorstellingen voor het Filmmuseum, vertolkte hij hoofdrollen in de telefilm On Stage en de comedyserie Sprint! en was hij Matteüs in de muziektheatervoorstelling I.N.R.I. van theatergroep De Bloeiende Maagden.

Op de Theaterschool speelde Thijs al regelmatig solovoorstellingen – muzikale verhalen met pogingen tot humor en poëzie – en in de jaren daarna bleef hij dat af en toe doen. In 2007 deed hij mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival en won daar zowel het concours om de Wim Sonneveldprijs als de Publieksprijs met het programma Wondermens (regie Pepijn Cladder).

Seizoen 2008/2009 speelt Thijs zijn eerste avondvullende voorstelling ÉÉN, die door de pers zeer goed wordt ontvangen. Een jaar later is hij terug met zijn tweede muzikale cabaretvoorstelling Genade waarin hij definitief alle schroom van zich afwerpt.  Thijs wordt genomineerd voor de Neerlands Hoop 2011, ‘de VSCD Cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker die het grootste toekomstperspectief heeft.’ Eind 2011 gaat Thijs in reprise met Genade waarvoor hij is genomineerd als Neerlands Hoop, voor de VSCD Cabaretprijzen. In het najaar van 2011 is Thijs tevens te zien in de voorstelling Bereden Wapens in de regie van Ruut Weissman.

Na twee gelauwerde muzikale cabaretprogramma’s bespeelt Thijs vanaf 2012 de theaters en muziekpodia met ConcertBegeleid door een energiek jazz-trio en onder regie van Ruut Weissman zingt hij zijn eigen liederen. In 2013 verchijnt de cd Studio, die o.a. een vijf sterren-recensie kriijgt in het landelijke dagblad Trouw. In 2014 speelt Thijs een bijrol in de veelgeprezen tv-serie Ramses van Michiel van Erp. Naast zijn eigen concerten speelt Thijs mee met het muzikale collectief Het Nieuwe Lied.

In 2014 en 2015 was Thijs te zien in twee producties van Orkater: In bad met De Nieuwkomers en Goldmund.

Momenteel studeert Thijs filosofie in Gent.

CONTACT
Willemijn Tuip | willemijn@copperenco.com