Raymond Thiry

TO. www.tohuidekoper.nl; premiere Wolf Paul Bakker, JFK Mfotografie
Raymond Thiry
Bekend van o.a.:
Penoza, A Long Story, Black Out, Roos en de Mannen (VPRO)

Raymond Thiry (1959) is acteur. Hij speelt vanaf 1987 bij Alex d'Electrique totdat deze toneelgroep uit elkaar gaat. Bij het grote publiek wordt Raymond in eerste instantie bekend door zijn rol als Van Rossum in de Villa Achterwerk-creatie Roos en haar Mannen, het jeugdprogramma dat 10 jaar lang met veel success bij de VPRO te zien was.

Raymond speelt vervolgens in verschillende bekende tv series en films waaronder in 2006 een hoofdrol in de arthousefilm Langer Licht van David Lammers. Voor deze rol ontvangt hij een Gouden Kalf-nominatie voor beste acteur. In 2009 wint Raymond het Gouden Kalf voor zijn bijrol in de speelfilm Oorlogswinter, die meer dan 800.000 bezoekers naar de bioscoop lokt en tot in Amerika in de bioscoop wordt uitgebracht. Ook speelt hij een rol in de bioscoophit  Brief voor de Koning.

Vanaf 2010 speelt Raymond de rol van Luther in de veelgeprezen misdaadserie Penoza waarvan inmiddels een derde seizoen wordt gemaakt. Hiernaast is hij o.a. te zien in de rol van vader in de fraaie jeugdserie Docklands, de bioscoophit Sonny Boy, en de dramaserie A’dam – E.V.A.

In 2011 toert Raymond (samen met Martin Hofstra) door Nederland met de komische voorstelling Dames en Heren, waarmee ze ook op Oerol en de Parade staan en speelt hij in de theatervoorstelling Poskantoor. Ook neemt hij rollen op voor de tv-series Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed van Norbert ter Hall en spannende tv serie De Geheimen van Barslet.

In 2012 speelt hij de hoofdrol in de komische misdaadfilm Black Out van Arne Toonen.

In het najaar van 2013 is Raymond te zien op het Nederlands Filmfestival, o.a. in de hoofdrol van A Long Story, in de one night stand Onder Invloed en in de misdaadfilm Wolf, die ook internationaal wordt verkocht. Ook speelt hij in de romantische komedie Bro's Before Ho's en de eindexamenfilm Cowboys Janken Ook, die wordt geselecteerd voor de Berlinale. In 2015 is Raymond te zien in de arthouse films Tussen 10 en 12, Our Sun, de tv serie Missie Aarde en de speelfilm Bloed, Zweet en Tranen. Tevens speelt hij in 2015 samen met Raymonde de Kuyper de voorstelling Happie Birthday Mammie.

WEBSITE